dimecres, 9 de juny de 2021

SETMANA DEL MAR 2021

 ABANS DE COMENÇAR LA SETMANA DEL MAR.....


El divendres dia 21 de maig, la setmana abans, a les nou del matí vam quedar a l’escola i  vam veure un vídeo per presentar la setmana del mar.
Ens van posar de deures preguntar si  tenim un familiar que treballi o que hagi treballat amb alguna feina relacionada  amb el mar.
També ens van posar deures de tornar a veure el vídeo i apuntar coses interessants per comentar-les el primer dia de la setmana del mar amb la classe.


 


A la setmana del mar vam estar un dia a l’escola, que va ser el dimarts, i tres dies a fora, que van ser:
El dimecres que vam anar a l’espai far.
El dijous vam anar al mercat del centre i també vam disseccionar una sardina.
El divendres vam anar a visitar el port i moltes altres coses.HISTÒRIA DEL PORT I DEL COMERÇ MARÍTIM A VILANOVA


Cada dia d'aquesta setmana al matí, abans de començar, hem escoltat la cançó "Vinc d'un poble" de la Judit Neddermann. Perquè és una cançó que parla d'un poble litoral com Vilanova. 


Dimarts dia 25 de maig primer vam estudiar la història del comerç marítim de Vilanova. Vam descobrir que des de l'època dels Cossetans a Vilanova ja es pescava i a partir del segle XIV es comença comercia amb bótes de vi i d'aiguardent, fins que va arribar la fil·loxera. També ens van explicar que a Vilanova es van construir diverses torres de vigilància per la pirateria, al passeig encara queda la que es coneix com la torre Blava.

Ens vam assabentar que hi ha molts arts de pesca diferents, i cada barca en fa un, menys els llaguts que en fan 3.

Els quillats fan l'art de pesca de l'arrossegament, que consisteix a arrossegar una xarxa pel fons marí i agafar el peix. Els quillats, a Vilanova, surten a pescar a les set del matí i tornen a les tres de la tarda. Les espècies que més pesquen són: gambà, lluç, rap, maire i palaia.


Les barques de llum, fan l'art de pesca de l'encerclament, on hi ha dues barques (la barca de l'art i el bot de llum), que consisteix a calar una xarxa en forma de cercle i al centre hi ha el bot de llum. Quan encenen la llum els peixos hi van perquè veuen el menjar, tanquen la xarxa per sota i amb un gran salabre (cistell fet de xarxa amb un pal llarg) agafen el peix i el pugen a la barca de l'art. Per tant, són embarcacions que surten de nit a pescar. Les espècies que més es pesquen amb aquesta tècnica són la sardina, el seitó i el verat.
Els llaguts poden fer tres arts de pesca diferents: el tresmall, el palangre i la nansa.
El tremall: Es calen tres xarxes al fons amb forats de diferents mides, els peixos quan les travessen es queden atrapats. Amb aquesta tècnica es pesquen les galeres, el caragol de punxes, el llenguado, sípies...

El palangre: Es calen unes cordes (anomenades gall) que tenen molts hams. Amb aquesta tècnica es pesquen llagostes, sípies, molleres...La nansa: són uns cistells de vímet o de plàstic en forma d'embut. Dins s'hi posa l'esquer. Els peixos, atrets per l'olor, hi entren amb facilitat, però no en poden sortir. Amb aquesta tècnica es pesquen llagostes, sípies, molleres...


ESPAI FAR: EL TRESOR DE LES DONES PESCADORES


El dimecres,  26 de maig del 2021, vam quedar a les 9h a  la pujada de Sant Cristòfol. Després vam anar a llegir la història del port i del comerç en un plafó que hi ha a l’entrada del port. Seguidament  vam anar cap al museu del mar: el far. Després d’arribar al museu, vam fer una activitat amb 8 grups de tres, on cada grup tenia un objecte i un repte per resoldre per a poder obrir el tresor de les dones pescadores. Els objectes, reptes i grups són els següents:

Grup 1: L’Ona, la Marta i la Jana tenien un rellotge i van contar quantes hores treballaven les dones marineres, en total eren 14. Vam sumar les dues xifres i el número secret era el 5.Grup 2: El Roc, el Roger i l’Àlex V. tenien un llum d´oli (del sereno) i una corda amb nusos. Aquest nusos eren perquè el sereno pugues despertar als pescadors a l'hora per anar a treballar. En aquest cas hi havia quatre nusos, per tant el número secret era el 4.Grup 3: L’Enzo, la Paula i l’Aniol tenien un mapa especial: una carta nàutica. La carta nàutica indicava als pescadors les zones perilloses del mar, també vam jugar a enfonsar la flota. En aquest cas el número secret era el 6.

Grup 4: La Fatou, l’Aroa i l’Ainara tenien una xarxa. Van obrir una caixa amb una estrella de mar a dins, li van contar les potes i  el número secret era el 5. 

Grup 5: El Jack, l’Iker i el Mario tenien uns esclops. Eren unes sabates de fusta que eren fàcils de treure i posar que feien servir els pescadors per treballar. Van llegir un text i  el número secret era el 4.

Grup 6: L’Àlex G., l’Èric i la Laia tenien una notícia de diari. Era de l’any dels negats, un any on va haver-hi un temporal on van morir molts pescadors. Amb una llanterna florescent vam descobrir el numero secret: el 9.

Grup 7: L’Aitana, la Dafne i l’Aina tenien una brúixola i vam descobrir com s’orientava la gent al mar. Van combinar unes lletres on posava: far de sant Cristòfol. Van descobrir el número secret, el tres, comptant les llampegades del far. 

Grup 8: El Joan Jaume,  l’Aitor  i el Guim tenien la caixa del tresor on finalment vam posar els números als cadenats i vam obrir el cofre.

A dins hi havia una conquilla de cargol de mar gegant. Aquest va ser el tresor amagat per les dones pescadores, de poc valor material i econòmic però replet de records, textures, sons i sensacions del món mariner. 


LA VILANOVA D'ABANS I LA VILANOVA D'ARA 

El dimecres 26 de maig a la tarda vam  fer  uns grups  per reproduir fotos antigues del barri de Baix-a-mar. Ens van donar les  fotos i vam fer una volta pel barri buscant els mateixos llocs per fer les fotos de com està ara. Com el dimecres no vam acabar algunes fotos les vam acabar divendres. Aquí us deixem les fotos reproduïdes i veureu com ha canviat Vilanova.


VISITA AL MERCAT DEL CENTRE I DISSECCIÓ 

El dijous dia 27 de maig a les 09:00h vam quedar a l’escola i vam classificar unes imatges d’ animals marins en grups de taula.
Després vam anar al mercat per observar i preguntar a algunes peixateries si tenien aquells animals marins que havíem classificat i vam apuntar tota la informació que necessitavem per omplir una graella: tipus de pesca, el tipus de peix, nom del peix, preu...


Després de dinar vam tornar a  l’escola. Vam fer grups de dos i vam disseccionar la sardina per veure com era per dins, vam poder veure i tocar: el cor, l'intestí, l'estómac, l'opercle, les brànquies, les espines... 

PÒSIT DE PESCADORS I FINAL DE LA SETMANA DEL MAR

El divendres dia 28 vam tornar a quedar a la pujada de Sant Cristòfol a les 9h. Vam anar al port a fer l'activitat de la barca al plat amb la Núria. Primer vam entrar al port i ens va tornar a explicar els diferents arts de pesca mentre veiem les embarcacions i també els diferents tipus de xarxes que es fan servir.També vam veure la fàbrica de gel, ja que els pescadors han de prendre gel a les barques per a conservar el peix. També vam conèixer a la Juani, una de les dues últimes remendadores de Vilanova. 
Després vam anar a fer la barca al plat i vam menjar una paperina de seitons fregits que estaven molt bons!!!!. 
A la tarda, vam  anar a la casa del mar on ens van parlar dels mariners i marineres que van fer el Posit. El pòsit  vell està al costat de l’únic terrat mariner que es conserva a Vilanova, i el pòsit nou està al costat de la casa del mar. Ens van explicar que el pòsit el van crear els pescadors per organitzar-se i poder fer actes.
Vam anar a observar el terrat mariner i el vam dibuixar.  


En aquest enllaç podeu veure la presentació de tots els dibuixos que vam estar fent!


Després, vam anar a dinar al parc de Ribes-Roges al costat d’ uns arbres torçats.  Vam dinar i de postres ens van donar un gelat . Després vam anar a la platja i finalment per acabar la setmana ens vam banyar a la platja. 
Ens ho vam passar molt bé!!! Ha estat una setmana genial i hem après moltes coses!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada